Persberichten

press releasesHier vind je de persberichten van Bral. Abonneer je op onze Bralbrief of op onze RSS-newsfeed om onze persberichten én andere berichten op onze website te ontvangen. Als u persberichten als eerste in uw mailbox wilt, stuur dan een mail met "inschrijven persmailing" naar bral@bralvzw.be

Brussel-Halle-Brussel: 2 'interregionale fietstochten' vragen meer aandacht voor Fiets-GEN (1 en 7 mei)

Met twee fietstochten op 1 mei op 7 mei willen stadsbeweging BRAL en Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei het fiets-GEN promoten als efficiënte fiets-as voor woon-werkverkeer én als recreatieve as. Ze krijgen daarbij de steun van de Fietsersbond, GRACQ en Coördinatie Zenne. "Vlamingen en Brusselaars slaan de handen in elkaar om te tonen dat er een alternatief is voor de wagen om je te verplaatsen tussen Brussel en de Rand. Want zowel Vlaanderen als Brussel zijn gebaat bij minder files en minder luchtverontreiniging", klinkt het. Inschrijven kan via www.brusselhallebrussel.be. Op 7 mei zullen verschillende politici uit Vlaams-Brabant en Brussel aanwezig zijn. 

Het fiets-GEN staat voor Fiets-Gewestelijk Expresnet, een directe verwijzing naar het Gewestelijk Expresnet (GEN) van de spoorwegen. De routes van het fiets-GEN moeten de snelwegen onder de fietspaden worden. DMet deze twee initiatieven spitsen we ons toe op één van de twee fietssnelwegen die als in 2011 als prioritair naar voren werden geschoven. Nochtans is de Kanaalroute tussen Halle en Brussel nog helemaal de naam van fietssnelweg niet waardig. De Vlaamse en Brusselse overheid zouden hiervoor 15 miljoen euro per jaar vrijmaken (persconferentie Hilde Crevits 12 december 2012) maar op het terrein is daar weinig van te merken.

 

Volgens de laatste tellingen van de provincie Vlaams-Brabant passeren op de Kanaalroute nochtans dagelijks tussen de 300 en 500 fietsers per dag, en dit zowel in de week- als in weekenddagen. Deze route heeft dus zowel een belangrijke recreatieve als functionele functie.

Om de grote potentie van het fiets-GEN in de verf te zetten, organiseren BRAL, RLPZ en Fietsersbond twee interregionale fietstochten:  een ‘recreatieve fietstocht’ van Brussel naar Halle (1 mei) en een ‘functionele fietstocht’ tussen Halle en Brussel (7 mei).

Alle info en inschrijven op

www.brusselhallebrussel.be

 

* Praktische info fietstocht 1 mei:

Start om 10u30 in Brussel, terugkomst rond 17u30 in Brussel. We fietsen grotendeels langs de Kanaalroute maar takken af om zowel in Brussel als in Vlaanderen enkele groene parels langs de Zenne te bezoeken. Deelnemen aan deze gegidste fietstocht is gratis.

Eens in Halle zijn de Zennefeesten volop bezig. We trakteren er op een picknick en reserveerden 25 plaatsen op de boot richting brouwerij Boon (i.s.m. Kanaaltochten).  Ook mogelijkheid om deel te nemen aan een vlottentocht of het avonturenparcours. Vergeet geen handdoek en reservekledij!

We fietsen terug langs de Kanaalroute, maar wie moe is kan met de trein terug te keren uit Halle.

* Praktische info fietstocht 7 mei (ook voor pers):

7u15: vertrek aan Station Halle van Vlaams-Brabantse delegatie richting ontbijt Biestebroeckkaai

7u35: fietsers oppikken aan het Sas van Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw)

7u45: vertrek aan Sainctelette van Brusselse delegatie richting Biestebroeckkaai.

8u: aankomst aan de Biestebroeckkaai

Fiets- en persontbijt op de gewestgrens Anderlecht/Beersel (Biestebroeckkaai) van 8u tot 9u. Het persmoment is voorzien om 8u15.

9u: einde ontbijt. Vertrek richting centrum Brussel vanuit Anderlecht. Op het ontbijt nodigen we ook lokale en gewestelijke politici uit. Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca De Baets (CD&V) bevestigde reeds haar aanwezigheid.

Contact:

Joost Vandenbroele (BRAL)  - 0473 85 35 37

Roel De Cleen (Fietsersbond – vertrekpunt Brussel): 0486 30 66 04 – Dirk Dedoncker (Fietsersbond – vertrekpunt Halle): 0478 830 812

Marleen Maldeghem (RLPZ): 0478 65 64 14

Met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij in het kader van Beschrijving: http://www.vlm.be/SiteCollectionImages/Huisstijl/Print/VLM_Logo_print_trsp.gifprojectoproep ‘Quickwins Vlaamse Rand'

BijlageGrootte
interreg_fietstochten_2015.pdf201.37 KB

Recente persberichten:

Brussel-Halle-Brussel: 2 'interregionale fietstochten' vragen meer aandacht voor Fiets-GEN (1 en 7 mei)

Met twee fietstochten op 1 mei op 7 mei willen stadsbeweging BRAL en Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei het fiets-GEN promoten als efficiënte fiets-as voor woon-werkverkeer én als recreatieve as. Ze krijgen daarbij de steun van de Fietsersbond, GRACQ en Coördinatie Zenne. "Vlamingen en Brusselaars slaan de handen in elkaar om te tonen dat er een alternatief is voor de wagen om je te verplaatsen tussen Brussel en de Rand. Want zowel Vlaanderen als Brussel zijn gebaat bij minder files en minder luchtverontreiniging", klinkt het. Inschrijven kan via www.brusselhallebrussel.be. Op 7 mei zullen ook verschillende politici uit Vlaams-Brabant en Brussel aanwezig zijn. 

Mobiliteitsplan voor de Vijfhoek: “Stad Brussel moet de wet respecteren”

*** version FR ici ***

De drie stads- en milieuverenigingen ARAU, BRAL en IEB, bijgestaan door acht bewoners uit het centrum van Brussel (ondersteund door de bewonersgroepen van  hun respectievelijke wijken: Rouppe, Begijnhofwijk, Vismet, Sint-Katelijne, Nieuwe Graanmarkt, Marollen, Vrijheidswijk en Sint-Goriks) hebben bij de Raad van State een beroep aangetekend tegen het mobiliteitsplan voor Vijfhoek van de Stad Brussel.

"Thurn & Taxis: geen vergunning voor het Meandergebouw zonder coherent plan"

BRAL, stadsbeweging voor Brussel, vraagt om geen vergunning af te geven voor het nieuwe kantoorgebouw voor de Vlaamse Gemeenschap, zolang er geen coherent plan is voor de belangrijkste woonzone op de site Thurn&Taxis (T&T). “De samenhang in de planning van deze cruciale zone is vandaag zoek. Dat zeggen ook verschillende gewestelijke diensten”, aldus BRAL, die het dossier van T&T al sinds eind jaren 90 van dichtbij opvolgt.

Persbericht: Platform Pentagone | Brusselse handelaars, bewonersgroepen en organisaties verenigen zich in platform rond de heraanleg Centrale Lanen

Verschillende bewonersgroepen, handelaars en organisaties in Brussel hebben zich verenigd in een nieuw platform: Platform Pentagone. Ze willen op die manier de vaak constructieve kritiek kanaliseren dat er vanuit verschillende hoeken blijft komen op de achterhaalde visie van het Brussels stadsbestuur op de toekomst van de Brusselse Vijfhoek. Ze roepen andere groepen en organisaties op om hun 12 eisen te onderschrijven en willen op die manier een draagvlak creëren voor een alternatieve, gedurfde en gezondere toekomst voor de Brusselse binnenstad.

 

Persmededeling: Nieuwe parkings in centrum-Brussel: "nieuwe ambities, oude oplossingen"

Stadsorganisaties BRAL, IEB en ARAU verzetten zich met klem tegen de creatie van nieuwe parkings in het centrum van de stad. De Stad Brussel moet aandringen bij Gewest om harde en concrete maatregelen te nemen om overal en altijd in het gewest de autodruk te verminderen. Ze moeten samen naar échte en creatieve oplossingen zoeken voor de mobiliteitsproblemen. Openbaar vervoer en de actieve modi (fietsers, voetgangers, ...) moeten daarbij altijd voorrang krijgen. 

Pagina's