Negatief advies voor handelszaak in huizenblok Hotel CentralGoed nieuws! De overlegcommissie van de Stad Brussel geeft een negatief advies over de geplande verbouwing aan kapperszaak Michel en restaurant de la Bourse in de Visverkopersstraat en Ortsstraat (Dansaertwijk). De twee handelszaken en de drie bovenliggende appartementen moeten dus niet wijken voor één grote trendy winkel. De strijd om het huizenblok Hotel Central is nog lang niet gestreden.

Tientallen actieve Brusselaars en stadsverenigingen - waaronder ook Bral -konden de leden van de commissie overtuigen. Het weghalen van woningen zou in flagrante tegenspraak geweest zijn met het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) Orts-Devaux uit 1997, dat specifiek werd opgesteld om de bestaande woningen te beschermen. Bral is dan ook erg blij dat de overlegcommissie in haar advies expliciet verwijst naar dit BBP.

In het advies staat ook dat de aanvraag van Van Gestel & Co Immobiliën uit Bornem - niet strookt met de goede plaatselijke ruimtelijke ordening in de wijk en dat "een grote handelszaak niet overeenstemt met het type handelszaken dat zich in de Dansaertwijk bevindt (gemiddelde oppervlakte van 100 m²)".

Bral diende begin september een bezwaar in tegen de vergunningsaanvraag. Inter-Environnement Brussel (IEB), Atrium, Onthaal en Promotie Brussel (OPB), Pétitions Patrimoine, het Comité ter verdediging van de bewoners van Brussel-Centrum, de handelsvereniging van de Dansaertwijk en meer dan 500 Brusselaars deden hetzelfde.

De twee handelszaken en de drie woningen liggen in het huizenblok van Hotel Central. In 1995-1996 mobiliseerden Bral en acht andere stadsverenigingen zich om de afbraak van het huizenblok tegen te gaan.

Lees er meer over in ons persbericht van 3 september 2008.