Et aussi!

Ici vous trouverez tout sur: les projets urbains qui changeront l'apparence d'une grande partie du tissu urbain bruxellois. Vous voulez en savoir plus sur ces dossiers? Voir les coordonnées spécifiées pour chaque contribution.

De Heizel aanbesteed

Begin mei 2012 keurde de (toenmalige) gemeenteraad van de Stad Brussel twee openbare aanbestedingsprocedures goed voor de ontwikkeling van de Heizel. Eén voor de ontwikkeling van een congrescentrum en een hotel en één voor een nieuw shoppingcenter van 72.000 m², 500 nieuwe woningen en 20.000 m² kantoren. Zeven consortia stelden zich kandidaat voor de tweede aanbesteding, drie werden weerhouden. Zij hebben nu een jaar om hun ontwerp in te dienen.

Persbericht: Brussels middenveld steunt erfgoedpetitie bescherming Godin-site

Pétitions-Patrimoine lanceert met de steun van verschillende Brusselse verenigingen, waaronder Bral, en kenners van het Brussels patrimonium een erfgoedpetitie voor de bescherming van de oude Godin-fabrieken. Op de site aan de Van Praetbrug langs het kanaal plant vastgoedontwikkelaar Mestdagh een mega-shoppingcenter (Just Under the Sky). Het project zou het grootste deel van die belangrijke site met de grond gelijk maken.

 

Persbericht: Gemeentes maken weg vrij voor nieuwe kantoortorens Zuidwijk

De Brusselse gemeenten Anderlecht en Sint-Gillis buigen zich deze week beide over de opheffing van twee Bijzondere Bestemmingsplannen (BBP). De bedoeling is om de weg vrij te maken voor vier nieuwe kantoortorens aan het Zuidstation. Voor BRAL, IEB, CODES, het Zuidwijkcomité, ARAU en ULAC is dat om verschillende redenen onaanvaardbaar. 

 

Persbericht: Winnaar NEO-project: "Structureel interregionaal overleg nu hoogdringend"

Vandaag 28 september hebben de vertegenwoordigers van het Brussels Gewest en het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel de winnaar bekendgemaakt van de NEO-wedstrijd. Dat bureau moet de komende jaren de geplande herinrichting van de Heizelvlakte organiseren. Hierbij hoort voor de Brusselse overheden ook de komst van een mega shoppingcenter. Het interregionaal platform voor een duurzaam economisch beleid reageert.

 

Persbericht: Bral en IEB vragen overleg rond mega-shoppingcentra

Bouwpromotor Equilis vraagt een stedenbouwkundig en milieu-attest voor de bouw van een mega-shoppingcenter (Just Under the Sky) aan de Van Praetbrug, langs het kanaal van Brussel. Tegelijk liggen er nog twee andere plannen voor megashoppingcentra op tafel, op een steenworp van mekaar. Bral en IEB hebben ernstige bezwaren tegen deze projecten en vragen dat Brussel en Vlaanderen dringend rond de tafel gaan zitten.

Persbericht: Bral vraagt gewestelijke coördinatie in Heizeldossier

Bral vzw vraagt aan de Brusselse regering de regie over de toekomst van de Heizelvlakte mee in handen te nemen. De Heizel is dan wel volledig eigendom van het Brusselse stadsbestuur, de herbestemming ervan mag geen zaak van één gemeente worden. Bral wil het debat over dit dossier mee voeren.

21/04 - Debatavond: De slag om de Heizelvlakte (Heizel)

Op dinsdag 21 april om 20u treden de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) en schepenen Christian Ceux (cdH) en Philippe Close (PS) hierover in debat met parlementsleden Els Ampe (Open VLD), Marie Nagy (Ecolo) en Marie-Paule Quix (SP.A). Met interventies van bewonerscomités Verregatwijk en Modelwijk en UNIZO Vlaams-Brabant/Brussel.

Persbericht: Plannen van de NV Erasmus voor Neerpede zéér voorbarig!

Ze waren er plots, de glossy toekomstbeelden van wat nu nog maagdelijke velden rond de Ketelstraat zijn. De "nv erasmus"- een tijdelijke samenwerking tussen CFE, Deximmo en Soficom - diende een verkavelingvergunning in en stelde zijn plannen voor aan de pers.

Zuidwijk, schoolvoorbeeld van onduurzame stadsontwikkeling

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest definieert in haar Internationaal ontwikkelingsplan (IOP) de Zuidwijk als het businessdistrict van de toekomst. De gemeente Sint-Gillis sluit zich hierbij aan om het imago van de “nieuwe” Zuidwijk bij te stellen. Toekomstplannen maken is nodig in stedelijke ontwikkeling, maar meer en meer stemmen gaan op die zeggen dat we beter eerst de huidige problemen kunnen aanpakken.

'Wie bouwt Brussel. En hoe?' doet Brussel nadenken

U heeft ze misschien ook al opgemerkt: de zwarte borden met oplichtende letters die u de vraag 'Wie bouwt Brussel. En hoe?' stellen. Tot 25 november staat het Brussels Gewest stil bij zijn toekomst als stad. De vzw Disturb lanceert daartoe een campagne en een debat over de beheersmethoden in Brussel.

Pages

S'abonner à Et aussi!