ALERT, Bral  magazineALERT est le magazine multilingue du Bral sur l’urbanisme, la mobilité et de l'environnement en région bruxelloise. Les auteurs des textes sont les employés Bral, mais nous invitons aussi d'autres organisations et les individus à y prendre la plume.  Abonnez-vous GRATUITEMENT à la version papier en envoyant vos coordonnées données à alert@bralvzw.be ; abonnez-vous également  à notre newslettre : Bralbrief.  Ou encore, consultez les archives d’ALERT que vous trouverez ci-dessous.

Raad van State schiet raak op Uplace | GPDO | Verenigingen verenigt U | ...

Winkelen: vooral iets voor investeerders

Sinds de naamsverandering van Just Under the Sky naar Docks Bruxsel bleef het bijzonder stil in de strijd tussen de geplande winkelcentra. Stilte voor de storm! Uplace (Machelen) voert zijn doodsstrijd, terwijl NEO (Heizel) net een stevige financiële duw in de rug krijgt. En oh ja, Stad Brussel wil een zwemvijver aanleggen in de schaduw van het shoppingcenter op de Heizel. Ondertussen blijft BRAL pleiten voor binnenstedelijk winkelen en zetten we de juridische strijd tegen de drie shoppingmonsters verder. 

Hij is er!

Hij, of liever het, is publiek consulteerbaar: het lang aangekondigde Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO). Jawel, dat fameuze plan dat de krijtlijnen moet uitzetten voor denabije en verre toekomst van het Brussels Gewest (2020-2040)

Met het plan voor duurzame ontwikkeling legt de regering een soort blauwdruk op tafel voor de volgende regeringsonderhandelingen. Belangrijk: voor het eerst zijn er stappen om het bestuur van onze stad te verbeteren. Maar het blijft voornamelijk een analyse met vrijblijvende verklaringen. We kijken vol verwachting naar de volgende regering en hoe zij dit plan zal uitvoeren.

Ginette Bauwens op de frontlinie van het activisme

De zucht naar radicale democratisering bracht Ginette Bauwens, na decennia van mondiale engagementen, op het pad van BRAL en Pic Nic the Streets. Een gesprek met een voltijds vrijwilliger en activiste, over de kracht van pleinen, de nood om te herverdelen en de wil van mensen om te veranderen. En wat blijkt? Het Anspachpark was een sleutelmoment in haar leven.

 

 

Fichier attachéTaille
alert_387_web.pdf4.35 Mo