Europe

Want to learn more over the latest developments in the European Quarter ? Read the posts below, or contact Hilde Geens : hilde@bralvzw.be

PUBLICATION: Community Organisation in the European Quarter in Brussels - Strategies for struggle - from 1986 until today

Hilde Geens (°1953) is senior staff member urban planning at BRAL. She has been working since the early eighties on the ‘European dossier’ and was deeply involved in all initiatives and actions described in this publication. To this day she follows closely the overall Brussels planning processes, and in particular the developments in the European Quarter. Read the publication online here.

Persbericht: Bewonerscomités EU-wijk: “Eerst de plannen, dan de vergunningen. Niet omgekeerd”

De overlegcommissie van de Stad Brussel moet woensdag 14 mei haar advies geven over de stedenbouwkundige vergunning voor twee kantoortorens op de hoek van de Wetstraat, Etterbeekse steenweg en Jacques de Lalaingstraat. Twee promotoren willen er naast elkaar twee torens van 114 en 96m bouwen: Laeselex (100% kantoren) en Brussels-Europa  (70% kantoren, 21% woningen en 9% handel). De leden van de Coördinatie Europa – de bewonerscomités van de EU-wijk, bijgestaan door de BRAL en IEB – trokken eerder al naar de Raad van State tegen de globale slechte planning en vragen nu aan de Stad Brussel om de bouwvergunningen in afwachting niet af te leveren. 

Persbericht: "Balans van 30 jaar bewonersstrijd in Brussel EU-wijk is negatief"

De balans van 30 jaar bewonersstrijd in de Europese wijk in Brussel is negatief. De Brusselse institutionele realiteit en de dagelijkse stedenbouwpraktijk staat een behoorlijk participatief bestuur in de weg. “De Europese instellingen moeten meer doen voor Brussel. Waarom zou Europa de bewoners geen geld kunnen toestoppen zodat ze zich beter kunnen organiseren? En wanneer de oprichting van een Alliantie Werkgelegenheid-Europa? De Europese instellingen kunnen meer jobs genereren voor de Brusselaars.” Dat schrijft Hilde Geens van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL vzw) naar aanleiding van haar publicatie “Bewonersactie in de Brusselse EU-wijk - Strategieën in de Strijd – van 1986 tot nu”.

Persbericht: Omwonenden starten uniek overleg met Europees Parlement

De Coördinatie Europa is verheugd dat het Europees Parlement in dialoog wil gaan met het middenveld. Maar tegelijk is ze ook teleurgesteld over het gedrag van datzelfde Parlement in andere dossiers. Als recent voorbeeld: het kantoorproject voor het EU-parlement aan de Belliard- en Trierstraat wat vergund werd ondanks het negatief advies van de overlegcommissie.

 

©European Union 2013 – EP

Coördinatie Europa: "Wetstraat nog steeds vooral een project voor de promotoren" (overlegcommisie 22/05)

Morgen 22 mei buigt de overlegcommissie van de Stad Brussel zich over de tweede versie van de Gezoneerde Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GGSV) voor het stadsproject Wet (Wetstraat). De eerste versie werd grondig aangepast een impactstudie die er onder onder druk van verschillende verenigingen, waaronder Bral, was gekomen. We herhalen hier onze belangrijkste bezwaren.

Stadsproject Wet - Bral dient bezwaarschrift in: "Beter, maar nog niet goed genoeg"

De Brusselse regering heeft werk gemaakt van een nieuwe versie van de voorschriften voor de Wetstraat. Het gaat om een verbetering, maar we blijven toch op onze honger zitten: geen woord over mobiliteit, niks over vermenging van functies en geen maatregelen om een vermenging van functies te garanderen of rond de onvermijdelijke werfhinder. Bral is het niet eens met hoe de regering de Wetstraat ziet, en diende daarom een bezwaarschrift  in. 

Persbericht: Gewest Brussel maakt plannen op maat van dubieuze immoprojecten in EU-wijk

Het Brussels Gewest heeft de Stad Brussel opgelegd om binnen een periode van 18 maanden een nieuw Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) op te maken die twee dubieuze immoprojecten in de Europese wijk moet mogelijk maken.  Het gaat om de huizenblokken tussen de Belliardstraat, Etterbeeksesteenweg, Jacques de Lalaing- en Trierstraat. Volgens Coördinatie Europa, de samenwerking tussen de twee belangrijkste bewonerscomités uit de Europawijk ondersteund door BRAL en IEB, is dit BBP duidelijk op maat geschreven van twee immobiliënprojecten die een negatieve impact op de wijk zullen hebben. 

“Europe’s our neighbour that doesn’t behave well” (interview with two citizen groups in the EU Quarter)

Coordination Europe is the joint representation of neighbourhood associations of the Brussels EU quarter and the umbrella organisations of Brussels neighbourhood associations Bral and IEB. We asked Hannes Frank (GAQ-president) and Paul Jamoul en Marc Schmidt (AQL-president and –board member) to explain what they stand for as citizens groups and what they expect that will happen next in their neighbourhood.

Atenor en Jaspers bouwen nog meer kantoren voor EU

Het Europees Parlement heeft blijkbaar niet genoeg aan al de kantoren langs de esplanade op het Luxemburgstation. Ze hebben een offerte gelanceerd voor bijkomende m² in de Leopoldswijk. Het duo Atenor & Jaspers-Eyers heeft de opdracht binnengehaald. Hun project bestaat er in het oude BACOB-gebouw op de hoek van de Trier- en Belliardstraat af te breken en een nieuwbouw in de plaats te zetten, uitsluitend kantoren. 32.000 m² in de plaats van 18.000 m² en 162 in plaats van 136 ondergrondse parkings.

Pages

Subscribe to Europe